Lögner och falska påståenden om micro needling

Påstående: Dermarolling för ofta irriterar huden, som då bildar protein 47, som bryter ner kollagen.
Sanning: SANT och FALSKT: Att använda dermoller för ofta kan leda till förhöjda nivåer av kollagenas, som bryter ner kollagen. Protein 47 bryter däremot inte ner kollagen, det hjälper kollagen att bildas.
Läs hela artikeln här….

Påstående: Chloramine-T är ett steriliseringsmedel och det har man känt till sedan början av 1900-talet.
Sanning: FALSKT: Chloramine-T är ett desinfektionsmedel.
Sarah Vaughter på owndoc.com hävdar att det är ett steriliseringsmedel, baserat på en artikel från 1917 där det omnämns för sterilisering. Idag används termen sterilisering inte på samma sätt som för 100 år sedan eftersom vår kännedom om mikroorganismer nu är väldigt mycket större. Sanningen är alltså att det är ett desinfektionsmedel. Skillnaden är stor mellan desinfektion och sterilisering och du kan läsa om den här.

Chloramine-T kommer även få nålarna på din dermaroller att rosta.

Lösningar med natriumhypoklorit eller kloramin-T som innehåller ca 200 p.p.m. tillgängligt klor kommer få de flesta metaller att rosta. – H.S. Haller et. al

200 p.p.m. betyder alltså 200 parts per million eller ”miljondelar”, vilket motsvarar 0,0002 %. Även 100 p.p.m. har en viss korrosiv effekt på bl.a. 18-8 rostfritt stål. På owndoc rekommenderas en lösning om 0,5% – 2% kloramin-T. Om kloramin-T frisläpper 2,5% klor som Vaughter själv skriver så innebär det följande mängder fritt klor i p.p.m. i de olika styrkorna hon rekommenderar:

  • 0,5% kloramin-T: 125 p.p.m
  • 1 % kloramin-T: 250 p.p.m
  • 2% kloramin-T: 500 p.p.m

Endast med 0,5% kloramin-T kommer alltså desinfektionslösningen göra att nålarna på din dermaroller rostar en aning. Vi kan verkligen inte rekommendera Kloramin-T som desinfektionsmedel.

Referenser

Leave a Reply