Krämer och Serum med Dermaroller

Vitamin C

C vitamin, speciellt i serum är populärt tillsammans med dermaroller. Det har i dubbelblinda studier bevisats stimulera syntesen av kollagen (Typ I), så det är populärt både mot rynkor, ärr och bristningar.

Det kan också motverka och hjälpa mot ålderstecken orsakade av solen som exempelvis ojämn hudton och pigmentfläckar. C-vitamin har också en skyddande effekt mot UVA-strålning och tillsammans med Vitamin E har det en kombinerad skyddande antioxidanteffekt från UVB-exponering.

Köptips: Vitamin C Serum med Ferulinsyra 399kr

 

Vitamin A (retinol, tretinoin m. fl)

De olika typerna av vitamin A kallas för retinoider. Det har bevisats i hundratals studier att dessa är effektiva på att stimulera en snabbare cellförnyelse och främja syntesen av kollagen.

Tretinoin (kallas också retinoinsyra) är den mest aktiva formen av vitamin A. Den är dessvärre ett receptbelagt läkemedel i Sverige. Retinyl palmitate och retinol används däremot i hudvårdsprodukter och de kan nämligen förvandlas till tretinoin i huden:

Retinyl palmitate <=> Retinol <=> Retinaldehyde => Tretinoin

Främst tretinoin men även retinol är alltså effektivt mot både rynkor, fina linjer, olika sorters ärr, bristningar och pigmentförändringar.

 

Kopparpeptider, GHK-Cu eller Copper tripeptide-1

Kopparpeptider är populära för att behandla rynkor, ärr och bristningar. De fungerar som så att de faktiskt bryter ner kollagen, för att sedan stimulera nybildning av kollagen. Detta kan vara till hjälp mot just ärr och bristningar då man vill att ärrvävnaden och bristningarna ska försvinna, och ersättas med ny frisk hy.

Det finns även studier som visar att det kan hjälpa mot tunnhårighet.

Vetenskapliga studier med kopparpeptider

Det finns studier som visar på att kopparpetider är mer potenta än både Vitamin C och tretinoin (A vitamin) när det gäller att stimulera kollagen. [3]

En 12-veckor lång studie visade att ansikts- och ögonkräm med GHK-Cu gav signifikant förbättring av hudens slapphet, klarhet och utseende.  minskade fina linjer och djupet av rynkor och ökade hudens densitet och tjocklek jämfört med placebo. Ögonkräm med GHK-Cu visade sig vara bättre än kräm med vitamin K. [4]

Även för hårväxt: I en studie testades peptiden PC1031 (en analog till GHK-Cu). Den visade sig ha en effekt på hårväxten liknande den hos minoxidil (den vanligaste ingrediensen mot tunnhårighet). Både 5% minoxidil och 5% PC1031 fördubblade nästan hårsäckarnas storlek efter 3-4 månaders behandling, och orsakade en 80% ökning av antalet anagena hårsäckar (hårsäckar i tillväxtfasen). En ökad DNA-syntes och celldelning bekräftades i de förstorade hårsäckarna. [6]

Hur kopparpeptider fungerar

Kopparpeptider stimulerar så kallade MMP’s (metalloproteinaser) i huden, dessa gör till en början så att elastin och kollagen bryts ner (och huden kan under en period i början bli i sämre skick), men förtvivla inte. Kroppen kompenserar detta efter ett tag och så kallade TIMP’s (tissue inhibitors of metalloproteinases) uppregleras, dessa hämmar alltså MMP och det hela vänder. Nytt kollagen och elastin tillverkas, buntas ihop till friska fibrer och dermis förstärks. [1]

Köptips: GHK-Cu serum 299kr

 

Stamcellscytokiner

Mer info kommer inom kort.

 

Bio-Oil

Bio-Oil är en hudvårdsolja framtagen för att hjälpa till att göra ärr, bristningar och ojämn hud mindre framträdande. Den har flera gånger blivit bäst säljande produkt mot ärr och hudbristningar och det är just mot detta som den är väldigt populär tillsammans med dermaroller.

Bio-Oil återuppbygger hudens naturliga fettlager och hjälper till att återställa den skyddande hinnan. Den innehåller en mängd olika oljor och även Retinyl Palmitate (en mild form av A-vitamin) samt Tocopheryl Acetate (E-vitamin).

Produkten rekommenderas av läkare och apotekare.

Finns att köpa på de flesta apoteket och även på internet.

Finns i storlekarna 60 ml, 125ml och 200ml.

 

Källor

 1. Stem Cytokine ”Tissue of Origin” Issues (Part 4 of a Series)
 2. Enter The Matrix. Collagen
 3. https://en.wikipedia.org/wiki/Copper_peptide_GHK-Cu
 4.  Abdulghani, AA, Sherr S, Shirin S, Solodkina G, Tapia EM,Gottlieb AB. Effects of topical creams containing vitamin C, a copper-binding peptide cream and melatonin compared with tretinoin on the ultrastructure of normal skin – A pilot clinical, histologic, and ultrastructural study. Disease Manag Clin Outcomes. 1998;1:136-141
 5. Leyden J, Stephens T, Finkey MB, Appa, Y, Barkovic S, Skin Care Benefits of Copper Peptide Containing Facial Cream. Amer Academy Dermat Meeting, February 2002, Abstract P68, P69
 6. http://skinbio.com/ghkreview.php
 7. C Vitamin

18 Responses

 1. julia
  julia / 6-3-2014 / ·

  funkar alor vera 98% svalkande gel bra efteråt ?

 2. Ninni
  Ninni / 1-3-2016 / ·

  Kan man använda aloe vera direkt ur växten efter rollingen? Eller blir detta för starkt?

  Läste även någonstans att man kan använda Arganolja istället för Bio olja eller andra krämer. Stämmer detta?

 3. B
  B / 1-6-2016 / ·

  Har ”helt plötsligt” fått slapp hud i pannan. Inget som syns när jag är avslappnad men som tjocka veck visar sig tydligt om jag tex pratar, eller höjer lite på ögonbrynen. Jag misstänker att detta kommit pga för mycket solning. Kan en dermaroller hjälpa mot detta? Tror inte det är åldersrybkor för jag är endast 23 år. Men har fått komplex för detta då min tidigare släta panna (oavsett ansiktsuttryck) nu verkar vara borta. Och vad ska jag isf använda för kräm efter att jag rollat för bästa resultat?

  Har för endast några dagar sen beställt en roller från Swiss men efter att ha läst här så blir det retur på den och beställer ifrån en sida som ni rekommenderat!

 4. B
  B / 1-9-2016 / ·

  Kan man använda retinol0.5 efter dermaroller?

 5. Victoria Tamojan
  Victoria Tamojan / 4-22-2016 / ·

  Hej!När kan man se resultaten?Jag har köpt från Amê Puré Sweden en CIT Face Roller och en Duo Multiplex Maisturizen fuktighetskräm.

 6. I
  I / 6-1-2016 / ·

  Kan man använda paulas choice CLINICAL 1% RETINOL TREATMENT med Derma roller ?

 7. A
  A / 12-14-2016 / ·

  Hej! Jag minns att jag har läst att man bör vänta ett par dagar efter att man använt dermaroller, innan man applicerar kopparpeptider. Hittar dock inte informationen någonstans. Stämmer detta?

  Tack!

 8. Viktoria
  Viktoria / 4-20-2017 / ·

  Hej! Jag funderar på att beställa en dermaroller från Swiss Clinic. Funderar på om jag ska beställa med deras serum eller ej? Normalt sätt smörjer jag endast ansiktet med egen hudkräm (gjord på ekologiska oljor). Vad är skillnaden mellan att använda ett serum och använda min egna kräm? Går det att använda den egna krämen direkt efter rollningen?

 9. fahri ruschuklu
  fahri ruschuklu / 12-23-2018 / ·

  vad kan man anvenda for desinfektion for ansikte och dermoroller.tack

Leave a Reply