Hudrollerns Historia

dermaroller-1975

En skiss av hudrollern från 1975

Redan år 1975 erhöll en man med namnet Michel Louis Paul Pistor ett patent på en apparat väldigt lik dagens Dermaroller® och andra hudrollers . Se patentet här. Den apparaten var inte tänkt att regenerera och återuppbygga huden genom mikroskadorna i sig, utan den var endast avsedd för bättre tillförsel av läkemedel genom mikrohålen i huden, vilket skulle förbättra olika hudåkommor.

En av de första pionjärerna när det gäller nålning av huden för att förbättra ärr var Dr. André Camirand, en kanadensiskt plastikkirurg. Han publicerade en artikel år 1997 där han beskriver sina upptäckter med metoden. Han upptäckte metoden när han kamouflerade sina patienters ärr med hudfärgat pigment med ett tatueringsinstrument. När han följde upp dessa patienter efter 1-2 år märkte han att hypertrofiska ärr blev utplattade med enastående resultat och huden som hade blivit behandlad blev i mycket bättre skick än den obehandlade. Även fast det tatuerade pigmentet hade försvunnit för länge sedan så hade det ersatts med riktigt melanin. Detta gav honom idén att det var hudnålningen med tatueringsverktyget som hade orsakat förbättringen av ärren. Han kom fram till idén att punktering av ärr med endast tatueringsverktyget utan pigment, på något sätt bryter ner ärrkollagenet, strukturerar om kollagenet och stimulerar melanogenesen (den biokemiska process som bildar melanin, hudens pigment). Dr. Camirand och de andra forskarna rapporterade att resultaten efter flera behandlingstillfällen var bättre än bra och oftast konsekvent, eftersom alla hans patienter uppnådde förbättringar utseendemässigt.

needlestamp

Dr. Des Fernandes första needle stamp

En annan pionjär inom microneedling är Dr. Desmond Fernandes från Sydafrika som har needlat sedan 1993. I början använde han en enkel stämpel med nålar. Hans första vetenskapliga papper om hudnålning av överläppen levererade han på ISAPS kongressen i Taipei år 1996. Sedan dess har han publicerat en mängd vetenskapliga skrifter om microneedling. Dr. Desmond Fernandes är grundare av hudvårdsmärket Environ, de saluför en roller som kallas Roll-CIT.

Dr. Desmond Fernandes har utfört över 50 behandlingar på sig själv, och använder då nålar som är 3mm långa.

Referenser

  • http://www.rosealcido.com/collagen.html
  • http://www.clearskincare.com.au/article/skin-needling-roller-acne-scars-history-design-derma
  • http://www.microneedle.com/main/history.html

Leave a Reply