DTS MG och Genosys – Asiatiska rollers

DTS MG är ett Koreanskt företag som tillverkar hudrollers / dermarollers / skinrollers. DTS är förkortning för Diskneedle Therapy System och ”DTS Roller” är vad dessa rollers kallades från 2008 till 2010. DTS MG tillverkar rollers åt andra företag, med olika form färg och design, där de får möjlighet att sätta sitt eget varumärke på. Det är även möjligt att andra företag i Asien har kopierat DTS MGs rollers och tillverkningsmetoder. Om man skulle säga att Dermaroller® är originalet och DTS MGs rollers är kopior på denna så finns det i värsta fall alltså asiatiska kopior på den ”asiatiska kopian” så att säga. Oavsett om det är ”äkta DTS MG” eller kopior av DTS MGs rollers så har produkterna falska CE-märken, även de som säljs i Sverige.

Söker man efter säljare av ”dermaroller” på t.ex. den asiatiska marknadsplatsen för företag, http://www.alibaba.com, hittar man nu 237 olika säljare av rollers (21 Juni 2016), med totalt 86 728 olika produktlistningar. En stor del av dessa är av den typen som DTS MG tillverkar. De flesta säljare här är förmodligen mellanhänder mellan DTS MG och köparen, så är det oftast på alibaba.com. Det är sällan som tillverkarna/fabrikerna själva säljer där, utan det är ofta unga affärsmän som agerar mellanhänder. Det kan som sagt också hända att det här finns ”kopior” på DTS MGs rollers. Dessa rollers finns också att köpa direkt som privatperson från Asien via sidor såsom amazon och ebay, ofta så billigt som ca $5 inklusive frakt till Sverige.

Webbutiker som säljer sina egna varianter av denna i Sverige och utomlands är t.ex.

 • hudroller.se
 • whiteone.com
 • banishacnescars.com
 • 24.se
 • packofhelp.se
 • Cliniccare (verkar ha samma nålar men ett annat skaft)

Du kommer se att de allra flera har exakt samma form och konstruktion, det enda som skiljer är varumärke, färg och förpackning. Nedan är några exempel. Ser de ut såhär är de med 99% sannolikhet inte ens CE-märkta, oavsett vad säljaren påstår, och oavsett om det sitter ett CE-märke på produkten eller inte.

dts-mg-rollers

Här är ett exempel på hur det kan se ut på alibaba.com.

alibaba-dermaroller

 

Märket Genosys

Genosys är ett märke som härstammar från det koreanska företaget DTS MG och lanserades år 2010. DTS MG har lyckats med att få ”Genosys”-produkterna CE märkta i Europa (Notifierat organ ”SGS UK” med nummer 0120) och godkända av KFDA (Korean food and drug administration). Det finns flera hudvårdssalonger i Sverige som använder sig utav dessa. Vi vill däremot varna för att 540 nålar som dessa rollers har är långt ifrån optimalt. Läs mer om detta längre ner på sidan. Nedan kan du se hur Genosys nyare rollers ser ut idag, (de är CE-märkta men annars så är nålarna likadana som på de ovan):

genosys-dermaroller

 

Frågan är om de vanligaste kina-dermarollers egentligen är kopior av DTS Roller och Genosys, eller om DTS MG faktiskt tillverkar dessa och säljer dem ”vid sidan om”. Hur som helst måste vi informera om att INGEN av de hudrollers som ser ut som på den översta bilden är CE-märkta. Det är förfalskade CE-märken, läs gärna mer på sidan om CE-märkning.

540 nålar – extremt onödigt, t.o.m. farligt?

Genosys och alla andra rollers med 540 nålar framhäver detta som något mycket fördelaktigt. Bl.a. att många fler hål bildas i huden utan att man måste rulla lika mycket, samt att hålen blir mer jämt fördelade. Även om det ligger en del sanning i detta så medför denna konstruktion en hel del negativa effekter.

Det första problemet är att det krävs att man trycker hudrollern mycket hårdare mot huden för att nålarna ska penetrera. Detta kan orsaka mer smärta, dessutom får man inte samma kontroll över hela behandlingsproceduren och risken att man trycker alldeles för hårt och orsakar skada ökar markant.

Dessutom är 540 nålar ett marknadsföringstrick där man lurar i konsumenter att mer är bättre. Ingen seriös roller har mer än 200 nålar. Environ t.ex. har 108 nålar, och den rollern kommer från en av de första grundarna av micro-needling, Dr. Desmond Fernandes.

Fler nålar = fyrkantiga nålar

Utskrift

Diskneedle (till vänster) och GENUINE Dermaroller (till höger). från dermaroller.se

Det andra problemet har med konstruktionen av nålarna att göra. Medan de flesta hudrollers av kvalitet bygger på att varje nål verkligen är en enskild nål, som är rund eller rättare sagt koniskt formad, så har Genosys och andra 540-nålsrollers en annan konstruktion. En metalldisk ”stämplas” ut ungefär som en pepparkaka och får istället nålar som mer liknar svärd, som är fyrkantiga istället för runda. Genosys/DTS MG som tidigare kallade sina rollers för ”DTS Roller” anspelar på just detta, DTS är förkortning för ”Diskneedle Therapy System”.

Du kan se Genosys egen illustration av disken, samt foto på hur de ser ut i verkligheten.

genosys-disk-needle-shape-hexagon-diamond-mosquito

Genosys illustration av nålen, diamantformad såsom en myggas nål (labrum), eller som en hexagon?

Jag undrar om de kan bestämma sig hur nålarna ser ut, eller om de har utvecklats, illustrationen till vänster (diamond) verkar vara en äldre illustration. Den högra (hexagon) är den som ligger uppe på TDS MGs hemsida när jag skriver detta (2014-05-11). Genosys svenska distributör på genosys.se skriver fortfarande (2014-05-11) att de är diamant-formade som en myggas gadd.

Genosys påstår att dessa är optimala utformningar. Diamantformade nålar såsom en mygga (påstår dem) ska minimera känslan av nålsticken. De påstår nu att hexagon-formade nålar är mindre smärtsamma. Frågan är om de verkligen är formade så som någon av illustrationerna visar. Det ser inte så ut på dessa foton, utan de ser ganska platta (fyrkantiga) ut, tycker vi i alla fall, bedöm själv.

En myggas nål är INTE utformad sådär

Även om det kanske är så att dessa foton är gamla, och de nya Genosys verkligen har diamantformade nålar, eller hexagon-formade, så stämmer det inte att en myggas nål ser så ut. Det är förmodligen en ren lögn i marknadsföringssyfte. En mygga sticker faktiskt in 3 nålar. Först 2 st ”sågtandsformade” nålar (kallade Maxilla i fotona nedan), sedan själva ”sugröret” (kallad Labrum i fotona nedan). Det är faktiskt sticket med de 2 sågtandsformade nålarna som är orsaken till att ett myggbett oftast inte känns. Det pågår utveckling av den här typen av nålar för andra ändamål än hudrollers, bl.a. för sprutor och blodprovstagning.

mosquito-needle

Referenser

 • http://dermaroller.se/Dermaroller/Trygghet.html
 • http://dtsmg.com/eng/company/history.php
 • http://www.consultdrminas.com/aesthetic/dts.html
 • Om myggors gadd: http://www.newscientist.com/article/mg20928044.900-mosquito-needle-helps-take-sting-out-of-injections.html#.U27oSvl_tFZ
 • Om 304H stål: http://www.azom.com/article.aspx?ArticleID=965
 • DTS MGs hemsida (gammal länk som är nere)

Bilder

Foton på myggans nålar är från:
H. Izumi, M. Suzuki, S. Aoyagi,Tsutomu Kanzaki, ”Realistic imitation of mosquito’s proboscis: Electrochemically etched sharp and jagged needles and their cooperative inserting motion”, Sensors and Actuators A 165 (2011) pp.115-123.

18 Responses

 1. H.H.
  H.H. / 3-26-2015 / ·

  Hej !

  Är skinrollern som de säljer på eleven.se ”äkta” ? Då är den inte särskilt bra eftersom den har 540 nålar :/, och de verkar vara tjocka/breda. Har ni nålar som är riktigt tunna , eller skulle sådana nålar inte ha någon verkan på huden ?
  MVH

 2. Susanne
  Susanne / 4-6-2015 / ·

  Hej!
  Har precis beställt en roller 0,5 mm från Swiss Clinic. Men vet inte om jag vågar använda denna efter jag läst er sida. Vågar jag eller riskerar jag ”förstöra” huden i ansiktet?
  Tacksam för svar!

 3. Inger AnneLund
  Inger AnneLund / 6-27-2015 / ·

  Takk for en nyttig forbrukerside.

  Jeg har brukt roller med 540 nåler (fra et av de nevnte firmaer)i en periode på 6 måneder. Til min forskrekkelse oppdaget jeg at huden har blitt merkbart verre. Jeg har alltid hatt en fin og glatt hud og det som skett gjør mig førtvilad. Min frågan til deg er; Vet du om andra som har opplevd det samma? Tacksam for ditt svar.

  Ps…firmaet sier de vil gi meg pengene for produktene, men det hjelper ikke meg og skadene ansiktet mitt har fått.

 4. Sara
  Sara / 7-25-2015 / ·

  Hej, tänkte beställa en hudroller på 0,2 mm från glamdeals.se för att minska acne märken, verkar den pålitlig och säker?

  Tacksam för svar

 5. Louise
  Louise / 10-23-2015 / ·

  Tack för en innehållsrik sida! Jag har nu läst igenom noga, och tack för info. Men jag vill tillägga att just denna roller jag köpt från Eleven faktiskt fungerat otroligt bra för mig och mina bristningar! Jag skulle inte tveka på att pröva denna roller igen, oavsett om den kostar 50 kr i kina så uppskattar jag att få den från ett svenskt företag.

  Ni missar en väldigt viktig sak; svenska företag måste lägga på sina mariginaler. Säg att inköpet är 50 kronor, utöver det ska produkten brandas, sedan ska produkten beskattas med moms och slutligen vinstskatt, och sedan frakt för logistiken.

 6. Linn
  Linn / 4-21-2016 / ·

  Hej!

  Tack för en väldigt välskriven och framförallt välrefererad sida!

  Jag funderar på att köpa denna för bristningar på rumpan.
  http://dermarollerstore.co.uk/product/biogenesis-london-dns-roller-1-0mm/

  Den har 200 nålar men ser ändå ganska snarlik den här kinesiska modellen som jag är tveksam till. Kan du erbjuda någon åsikt?

  Tacksam för svar!

 7. Melz
  Melz / 2-13-2020 / ·

  Hej
  Har beställt från skin****er.se är de pålitliga och CE-märkta.
  Mvh
  Melz

Leave a Reply