Ta bort pigmentfläckar med dermaroller

Dermarolling mot hyperpigmentering (exempelvis melasma)

För det mesta är hyperpigmentering resultatet av ojämn eller överdriven produktion av melanin. Melanin är det pigment som bestämmer färgen på vår hud. När vår hud exponeras för solen producerar den mer melanin som ett naturligt försvar, melanin absorberar UV strålar. Dessvärre produceras inte alltid melanin helt jämnt, speciellt hos individer med mörkare hy.

Ojämn eller överdriven melaninproduktion kan också vara resultatet av skada på huden – solbränna, acne, skärsår, insektsbett etc, eller p.g.a. hormonförändringar av graviditet eller användning av preventivmedel. Om pigmentfläckarna ligger i epidermis, kan de behandlas ganska enkelt med dermaroller. Om de befinner sig i dermis (det nedre lagret av huden), går de också att behandla, men det tar längre tid. Hyperpigmentering i dermis är ofta för djup för kemisk peeling, men inte för djup för en dermaroller. Du måste undvika överdriver solexponering och alltid använda solskydd. Om du ignorerar de här råden kan pigmentfläckarna dyka upp igen.

Kombinationsbehandling med krämer och kemisk peeling

Att använda en dermaroller för att hjälpa hudblekningskrämer att penetrera huden kan vara en mycket lyckad behandlingsmetod för jobbig eller djup hyperpigmentering.

En del personer använder även fysisk eller kemisk peeling för att snabbare exfoliera huden. En del kemisk peeling är dessutom speciellt formulerad ungefär som vissa krämer, med speciella ingredienser mot pigment. Peelingen hjälper ingredienserna att tränga ner i huden och tillsammans med en dermaroller blir resultatet effektivare. Läs mer om kemisk peeling här.

Solskadad hud, hur fungerar det mot det?

Solskadad hud och pigmentfläckar i form av solfläckar/åldersfläckar går nästan hand i hand och uppkommer av samma anledning, för mycket solande. Du kan förvänta dig utmärka resultat när det gäller att förnya solskadad hud i ansiktet, dekolletage och även i viss utsträckning underarmarna och baksidan av händerna. Om du använder en kräm med tretinoin (Aberela t.ex.) förstärks förbättringarna ytterligare.

Dermarolling mot hypopigmentering

Det har visat sig att behandling av hypopigmentering med dermaroller har gett väldigt goda resultat. Hypopigmenterad hud har felaktigt fungerande eller för få melanocyter (de celler som producerar melanin). Micro needling triggar produktion av melanocyter och tillåter att melanocyter förflyttar sig från den omkringliggande huden in till det hypopigmenterade området.

32 Responses

 1. Esra
  Esra / 4-17-2015 / ·

  Hej! Funkar dermaroller mot vita pigmentfläckar?

 2. Lisa
  Lisa / 5-4-2015 / ·

  Hej! Jag undrar om detta är något man kan använda även på sommaren?

 3. anna
  anna / 8-24-2015 / ·

  Hej! Hur ofta kan jag använda min dermaroller?

 4. Sofia
  Sofia / 3-8-2016 / ·

  Kan man använda dermaroller på pigmentfläckar som man har haft sedan man föddes? Röda/ljusbruna ?
  Tacksam på svar

 5. Sarah
  Sarah / 3-21-2016 / ·

  Hej, jag fick barn för ungefär 1 månad sen slutade amma 2 vecker sedan, vill göra Mirco behandlin, hur länge ska man vänta med behandlingen ? El man kan redan börja ? Å

 6. Sarah
  Sarah / 3-22-2016 / ·

  Hej igen! Jag tänkte mer om de kmer påverkar mina hormoner el något el de ska inte göra något ? Kan man också göra denna behandlingen under hela våren och sommaren?

 7. Malin
  Malin / 4-1-2016 / ·

  Hej! Jag har pigmentflackar i ansiktet pga hormoner i mina f d p-piller. Min hudterpaeut behandlar nu detta med någon slags strål/ljus-behandling som inte funkar så jattebra. Det står i texten ovan att trots att flackarna sitter i dermis så kan det fungera med en roller. Hur långa nålar behøvs då? Mvh M

 8. Malin
  Malin / 4-30-2016 / ·

  Hejsan!
  Undrar om det fungerar att få bort eller minska vita ärr jag fått efter en tatueringsborttagning?

 9. Lana
  Lana / 8-16-2016 / ·

  Hej jag har pigmente efter föderbarn men på somrarna blir mörka och har gjort laser bihandling ingen resultat tror du att det hjälper dena ?

 10. Johanna
  Johanna / 8-25-2016 / ·

  Hej, vilken kräm mot pigmentfläckar ska man använda med roller?
  Mvh/ Johanna

 11. Sofie
  Sofie / 8-31-2016 / ·

  Hej. Jag har fått några fler piggmentfläckar i ansiktet efter en microneedling som jag nyss gjorde. Är alldeles i slutet av en graviditet och tänker att det är hormonella pigmentfläckar. Ska jag fortsätta behandling eller ska jag avvakta?

 12. maria
  maria / 12-8-2016 / ·

  Hej om man har haft eksem på huden och vill få bort det mörka pigmenteringarna kanman avända detta?

 13. Anette
  Anette / 4-27-2018 / ·

  Hej! Undrar om man kan använda rollern mot ytliga blodkärl och om man kan minska rodnad på kinderna med hjälp av den?

 14. Carin
  Carin / 4-8-2019 / ·

  Hej, ni säger att man ska använda en kräm tillsammans, menar ni under själva rollningen eller efteråt?
  Mvh C

 15. Sylwia Koos
  Sylwia Koos / 1-22-2020 / ·

  Hej. Jag har pigmentförändring ovanför läppen. Hur många gånger i veckan bör jag rolla?

Leave a Reply