En hudroller kan inte helt ta bort bristningar

Men det kan inte heller någon laserbaserad behandling, så tro inte på de som påstår att det kan.

Bristningar är en av de mest populära hudproblem att behandla med hudroller. Bristningar uppstår när huden tvingas till att utvidgas allt för fort. Hudens yttersta lager påverkas inte. Dermis undertill blir tunnare och utvecklar sprickor. Blodkärlem som ligger under huden syns genom och ger bristningarna en röd-lila färg. Senare, när blodkärlen dras ihop och sprickorna fylls med ”ärrkollagen”, får de en blekare hudton.

Den vanligaste orsaken till bristningar är graviditet (ca 75-90 procent av alla mödrar utvecklar bristningar under någon tid av deras graviditet), tillväxtspurt hos tonåringar, snabb muskeltillväxt hos muskelbyggare samt viktökning.

Bristningar är alltså djupa ärr i dermis och det finns för närvarande ingen metod som kan ta bort dem. Dermaneedling kan väldigt signifikant förbättra utseendet av dem, men kan inte få dem att försvinna. Vad du kan förvänta dig efter flera månader av nålning av bristningar är detta:

 • Förbättrad textur
 • Förbättrad färg: färgen smälter in bättre med den omkringliggande huden
 • An aning mindre inbuktning och/eller bredd
 • Små områden av normal hud kan bildas i bristningarna

Då kan man fråga sig om inte flera år av hudnålning gradvis och till slut helt och hållet kan ersätta ärrvävnaden med normal hud. Sanningen är att metoden är så pass ny, och antalet personer som har använt metoden under många år är så pass få att det är svårt att samla ihop information för att få någon sanning om det hela. En del personer rapporterar däremot att vissa av deras minsta bristningar har försvunnit helt och hållet. Det vanligaste som användare rapporterar däremot är att bristningarna förbättras, men inte försvinner helt, inte ens efter ett och ett halvt år av månatlig microneedling.

Eftersom ärr endast är ett kosmetiskt problem bryr sig våra kroppar inte om att ersätta ärrvävnad med normal hud. Microsår i huden som orsakats av t.ex. en Dermaroller® eller annan hudroller är ett bra sätt att ”lura” kroppen att förnya och re-generera sig själv. Microskadorna är inte tillräckligt stora för att orsaka mer ärrvävnad, men de är tillräckliga för att trigga läkningsprocessen och förnyelsen. Dessvärre ersätter inte den inducerade läkningen helt och hållet ärrvävnad med normal hud, men den återställer huden delvis.

Källor:

Aust MC, Knobloch K, Vogt PM., ”Percutaneous collagen induction therapy as a novel therapeutic option for Striae distensae.”, Plastic and Reconstructive Surgery. 2010 Oct;126(4):219e-220e
http://dermapen.com/microneedling-striae-distensae/

10 Responses

 1. Zahra Anwari
  Zahra Anwari / 9-8-2016 / ·

  Hej!
  Jag är Zahra. Jag har haft mycket bristningar I min bröst,Mage,armar och underlivet så dem har vita färg. Jag vill Ta bort dem helt från min kropp.
  Känner nu något bra sätt att Ta bort bristningar helt från kroppen.
  Tack

 2. Rebecca
  Rebecca / 5-31-2017 / ·

  Hej!
  Jag har precis börjat änvända mts roller 0,5 på min mage, men hur ofta ska jag använda den? Mvh Rebecca

 3. sholeh
  sholeh / 12-27-2017 / ·

  min hud har allergi mot vissa metall

  ska jag välja en spesial dermaroll eller inte?

 4. Patricia
  Patricia / 2-23-2018 / ·

  [url borttagen]

  Vad tycker ni om detta?
  Jag har nämlingen beställt från denna sida, för jag vill försöka o minska mina bristningar på magen, kanske bröst o armar (vet ej dock om det är bra ide).
  Vänliga hälsningar
  Patricia

 5. Amanda
  Amanda / 3-4-2018 / ·

  Hej, vilken längd på nålarna skulle ni rekommendera att använda på bristningar? Fungerar det med 0,5mm?

Leave a Reply