Dermaroller mot ärr och acneärr

Behandling av acneärr med hjälp av micro needling med en Dermaroller® eller annan hudroller är en relativt ny och billig metod jämfört med t.ex. laserbehandlingar som länge har använts. Avsevärd förbättring av acneärr är bland den vanligaste feedbacken som användare av hudrollers rapporterar. En del personer kombinerar dermarolling med andra metoder såsom injektioner.

Det är viktigt att du inte använder en hudroller på aktiv akne, eftersom det kan sprida acnebakterierna ner i alla tusental hål som du skapar i huden. För att behandla acneärren är det därför viktigt att aldrig rulla rollern över aktiv akne, men allra helst, först behandla acnen helt. Läs mer om acnebehandling på acnebehandlingar.se.

Forskningsstudier visar på utmärkta resultat

Det finns flera vetenskapliga studier där man har undersökt effekten av micro needling mot ärr och även just specifikt acneärr. Vi tänkte här gå igenom två av dessa studier som har utförts av läkare och forskare.

Studie 1

Den första studien heter ”Microneedling therapy in atrophic facial scars: an objective assessment”. I början av studien skriver de att atrofiska (nersänkta) ärr är speciellt svåra att åtgärda, men också att microneedling är en ny, enkel och enligt rapporter effektiv behandlingsmetod för sådana ärr. Målet med studien är att undersöka hur effektiv en Dermaroller® är på att behandla atrofiska ärr som har uppstått på ett antal olika sätt. De flesta patienter (32st) hade däremot just ärr efter acne.

Studien utfördes som så att 37 (trettiossju) patienter med atrofiska ärr i ansiktet fick ett flertal microneedling-behandlingar med hudrollers med 1,5mm långa nålar. Det är oklart om forskarna använder rollers från varumärket Dermaroller® eller inte, dock så skriver de dermaroller i studien. Patienterna fick en behandling i månaden under maximalt 4 månader. Deras ärr blev utvärderade och kliniskt graderade enligt en skala från Goodman och Baron. Alla förändringar av graderingen av deras ärr efter slutet av behandlingen och den 2 månader långa uppföljningsperioden noterades. Även patienterna själva fick utvärdera effektiviteten av behandlingen de fått på en 1-10 skala.

Resultaten av studien

Av de 37 patienterna slutförde 36 hela behandlingen och resultatet utvärderades på dessa. Av de 36 patienterna uppnådde 34 en reducering i svårighetsgraden av ärren med 1 eller 2 grader. Vi måste notera att det främst var de som hade ärr av grad 2 eller 3 från början som nådde ”utmärka” resultat (reducering ner till grad 1 eller lägre). De som hade ärr av grad 4 nådde främst ”bra” resultat (dvs. reducering ner till grad 3).

Resultaten på olika typer av acneärr
 • Boxcar scars och rolling scars (rundare gropar): Goda till utmärkta resultat
 • Pitted scars, icepick scars (mindre hål med skarpare kant): Måttlig förbättring

Mer än 80% av patienterna (29st) bedömde själva metoden som ”utmärkt” (betyg 7-10) på en 10-poängsskala.

Alla patienter tålde behandlingen väl, bortsett från tillfällig rodnad. Inga allvarliga bi-effekter uppstod under studien förutom en patient som fick post-inflammatorisk hyperpigmentering. Ingen av patienterna fick några som helst störningar med att fortsätta sina dagliga aktiviteter under dagarna direkt efter behandlingarna. Det enda som uppstod för vissa av patienterna var lätt skorpbildning under en till två dagar. Patienterna kunde återuppta sina vanliga aktiviteter och sysslor samma dag eller dagen efter varje behandlingstillfälle.

Referenser

Majid I. (2009) ”Microneedling therapy in atrophic facial scars: an objective assessment”. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 2 (1): 26–30.

Doddaballapur S. (2009) ”Microneedling with dermaroller”. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 2 (2): 110–1.

Sharad J. (2011) ”Combination of microneedling and glycolic acid peels for the treatment of acne scars in dark skin.Journal of Cosmetic Dermatology. 2011 Dec;10(4):317-23.

13 Responses

 1. Nell
  Nell / 2-7-2016 / ·

  Hej jag tänkte beställa en hudroller antingen från er eller engelska sidan Owndoc.com som rekommenderats här som ett bra alternativ, men är osäker på vilken nållängd jag ska ha- Jag har rätt så små acneärr på kinderna samt vanliga ärr här och där i ansiktet, så vilken ska jag välja??? Mvh /Nell.

 2. John
  John / 4-11-2016 / ·

  Jag köpte 1,5 mm till mina acneärr, frågan är om det är för mycket och får jag använda den när jag använder epiduo kräm ?

 3. Torhild Brodin
  Torhild Brodin / 4-15-2016 / ·

  Hej jag har köpt Swiss Roller 02 mm men så läste jag här att det inte är så bra kvalitet på den.
  Jag läste att titan nålar är bättre än kirurgiskt stål.
  Stämmer det?
  Är era produkter originalet och är det titan nålar.
  Jag trodde Swiss Roller var av bra kvalitet vad kostar era Roller? Mvh Torhild Brodin

 4. Maria
  Maria / 4-29-2016 / ·

  Tycker produkten är fantastisk.

 5. Lisa
  Lisa / 11-15-2016 / ·

  Hej! Jag har ett operationsärr under hakan som blivit lite hårt och tjock på vissa ställen, 4 veckor sen operation bara, kan man börja med roller och vilken strl isf.

  Kör också med 0,5 i ansiktet nu. kan jag köra mer än en gång i veckan och använda syrabehandling 30 % tex dagen efter?

 6. Malin
  Malin / 11-21-2016 / ·

  Hej!
  Har funderat ett tag på att beställa en roller till ansiktet från amepure.com och så googlade jag lite nu och hittade denna sida och blev direkt tveksam..
  Är de också från kina tro? Försökte hitta på deras sida hur många nålar det är men utan framgång.

  Mvh Malin

 7. linda
  linda / 3-6-2017 / ·

  Hej! Har precis beställt MTS Roller. Jag undrar om mene&moy produkterna går ihop med den? Just nu kör jag också kallpressad kokosolja i ansiktet då jag är väldigt torr, hur fungerar det att använda efter behandling av rollern? Eller är det bättre att använda bio-oil?

  Mvh
  Linda

Leave a Reply