Kan microneedling hjälpa mot alopecia? (håravfall eller tunnhårighet)

Det sägs att microneedling är en hjälpsam metod vid tunnhårighet, flintskallighet, uppåtgående hårlinje och alopecia m.m. Vi är inte helt säkra.

Påståendena baseras till stor del på en vetenskaplig studie och teorierna bakom låter rimliga. Microneedling ska fungera genom att det i sig stimulerar olika tillväxtfaktorer, ökar blodtillförseln och även syretillförseln och tillförseln av näring till hårsäckarna. Allt detta ska får håret att växa. För det andra så hjälper den läkemedel i kräm och lotion form som t.ex. minoxidil att bättre gå in i huden för att stimulera återställningen av hårets tillväxt.

Däremot är det som faktiskt testar metoden som upplever de dramatiska resultat som forskningsresultaten visade på. På olika internetforum, exempelvis här, berättar personer att resultaten är högst medelmåttiga, inte bättre än genomsnittliga resultat från minoxidil ensamt. Kan det vara så att hela studien är fabricerad? Fake helt enkelt? Läget är oklart. Det kanske kan vara värt ett försök, speciellt om man redan har en dermaroller för att ta bort rynkor t.ex. Men köper du en dermaroller för att behandla din hårförlust ska du vara medveten om att resultaten kanske inte alls blir så fantastiska som en del påstår.

Studier om micro needling mot androgenetic alopecia (ärtfligt håravfall)

Studie 1

Detta är den vetenskapliga studie som många hänvisar till när de säger att microneedling är hjälpsamt mot hårförlust. ”A Randomized Evaluator Blinded Study of Effect of Microneedling in Androgenetic Alopecia: A Pilot Study”. Författarna (Dhurat et al.) skriver i introduktionen att microneedling stimulerar stamcellerna och aktiverar tillväxtfaktorer.

Personerna som testades i studien var 100 män i åldrarna 20-35 år som led av mild till måttlig androgenetic alopecia. Personerna delades in i 2 grupper. Den ena gruppen (microneedling gruppen) fick dermaroller behandling tillsammans med 5% minoxidil lotion. Den andra gruppen fick endast 5% minoxidil lotion.

Resultatet av studien

Man tittade på 3 olika saker:

  1. Antalet hårstrån: Efter 12 veckor hade gruppen som micro needlat fått betydligt mer hårväxt jämfört med de som endast använde minoxidil (91.4 jämfört med 22.2)
  2. Uvärdering av forskarna: 40 patienter i microneedlinggruppen fick +2 till +3 på en visuell 7-poängsskala. Medan inte en enda patient fick så bra resultat i gruppen som endast fått minoxidil.
  3. Patienternas egna utvärdering: I microneedling gruppen tyckte hela 41 personer (82%) att de fått mer än 50% förbättring. Endast 2 patienter (4,5%) i gruppen som endast fått minoxidil tyckte att de hade fått så bra förbättring. De personer som tidigare inte varit nöjda med vanlig behandling mot håravfall fick goda resultat med hjälp av microneedling.
Slutsatsen

Dermaroller tillsammans med minoxidil var statistiskt överlägset mot behandling med endast minoxidil. Det är en säker och lovande metod för att stimulera hårtillväxt, även för de som inte haft någon lycka med endast minoxidil tidigare.

Studie 2

I en annan nyligen gjord studie visades att män som använde en dermaroller över en 3 månadersperiod upplevde en ökning av hårväxt och även en genomsnittlig minskning av hårförlust om 80 %.

Referenser

Rachita Dhurat, MS Sukesh, Ganesh Avhad, Ameet Dandale, Anjali Pal, and Poonam Pund ”A Randomized Evaluator Blinded Study of Effect of Microneedling in Androgenetic Alopecia: A Pilot Study”. International Journal of Trichology. 2013 Jan-Mar; 5(1): 6–11.

Leave a Reply